Haloween ili Noć veštica je praznik koji se obeležava 31. oktobra, noć pre katoličkog praznika Svi sveti. Za ovaj praznik se organizuju maskembali, pričaju strašne priče i gledaju horor filmovi. Pred tobom su tri strašne priče iz Amerike koje smatraju urbanim legendama:

Bloody Mary

priče iz Amerike 1
Koktel Bloody Mary

Ovo je priča o devojčici po imenu Mary Worth. Ona je bila neverovatno lepa i svakodnevno se divila svom odrazu u ogledalu. Doživela je strašnu nesreću gde je unakazila lice, nakon čega joj nisu dozvolili da uzme ogledalo u ruke. Jedne noći kad su svi otišli u krevet, odšunjala se do ogledala, ugledala se i počela da vrišti. Legenda kaže da je Mary-in duh te noći ušao u ogledalo i da će se njen lik pojavljivati u odrazu svaki put kad neko izgovori njeno ime gledajući se u oči. Kasnije je američki koktel po njoj dobio ime, i zadržao tradiciju jutarnjeg pića koje se konzumira uz doručak.

Slenderman

priče iz Amerike
Slenderman (Image: Sondao/Flickr)

Slenderman je biće koje podseća na čoveka, abnormalno visok, mršav, bez očiju, nosa i usta. Veruje se da živi u šumi i dolazi deci u snove kad su nevaljala. Ako dete uspostavi kontakt očima sa njim, on ga zauvek prati i progranja. Kad se ono probudi on stoji iznad i iščupa mu srce ako ne želi da sluša njegovo naređenje. Mnoga deca su načinili neku štetu jer tvrde da im je Slenderman naredio. Po ovoj legendi je napravljen i film koji je popularizovan na američkim prostorima.

The Clown Statue

Priče iz Amerike 2
The Clown Statue

Ovo je legenda o devojci koja je čuvala decu u jednoj bogatoj porodici ranih 2000-ih godina. Rečeno joj je da kad deca odu na spavanje može da odmara i gleda tv, ali samo u jednoj određenoj sobi, kako se ne bi izgubila u kući koja je bila ogromna. Uspavala je decu, poslušala naređenje i sve je bilo u redu neko vreme dok nije osetila da je neko posmatra – statua klovna. Kontaktirala je vlasnike koji su joj rekli da ne poseduju nikakvu statuu, i da pod hitno pozove policiju. Ispostavilo se da je to bila stvarna osoba, prerušena u klovna, koja je špijunirala porodicu noću. Od tada je napravljena legenda da se klovn šunja po svim ogromnim kućama.

Obeležavanje

Noć veštica obeležavaju u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Japanu, a sve više i na našim prostorima. Veruje se da su Kelti ovim danom obeležavali kraj radne godine, a Gali dan kada se nebo i zemlja spajaju, i mrtvi se mešaju sa živima. Maskembal se priređivao kako bi se živi pomešali sa ,,zlim duhovima“ i izgradili primirje. Kako su prolazile godine tako su se i stvarale strašne priče iz Amerike koje se prepričavaju i dan danas.

Priče iz Amerike i sa naših prostora

Kako u Americi postoje istinite strašne priče, tako i na našim prostorima izraste rep kad pijemo crnu kafu, naraste nos kad lažemo, ostanemo mali ako nas neko preskoči… Da li znate mit o maci papučarki koja pokupi igračke deci koja ih posle igranja ne vrate na mesto?  Koje su vam to još priče pričali kad ste bili mali?