Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Work and Travel – Dobro je znati

Work and travel leto se približava. Viziranja počinju za oko dve nedelje i onda dok se okreneš, već si u avionu. Zato, došlo je vreme da pričamo o mestima na koja se ide, o tome kako do njih stići, procedurama, pravilima, zanimljivostima …

Bili su nam drugari iz partnerske agencije All friends koji su svakog leta sa studentima u Americi, koji imaju odgovore na sva moguća pitanja i uputstvo za svaku situaciju.

Da sumiramo osnovne informacije koje smo dobili:

Pre puta

U ambasadi opušteno, ali o tome ćemo tek pričati.

Pre nego što kreneš idi do zubara.

U kofer spakuj samo osnovne stvari, dosta ćeš šopingovati sigurno. Spakuj neki duks, ali i bar jednu ozbiljniju odevnu kombinaciju, da imaš kada kreneš u lov na drugi posao. Udobna obuća je i više nego obavezna.

Ponesi po nešto od lekova, ali samo par osnovnih stvari. Ako imaš alergiju na neke lekove napiši i ubaci papirić u pasoš.

Znamo da se nigde ne jede kao kod nas, ali nemoj pakovati kobasice, suvo meso i sl. Može ti sve biti oduzeto i plus naplaćena kazna. Ok je poneti neki sendvič, kupovni slatkiš, grickalice… Ipak, put je dug.

Napravi kopije svih bitnih dokumenata, skeniraj ih da budu i na mailu ili nekom online prostoru. Sva bitna dokumenta nosi u ručnom prtljagu

Rakija je takođe ok, ali jedna flaša i ne od dede nego kupovna. Bitno je da ima onu nalepnicu da je plaćen porez i da je sigurna za upotrebu.

Kada se spakuješ uslikaj kofer da u slučaju da se zagubi imaš fotku da pokažeš kako izgleda. Naravno, ništa vredno ne ide u veliki kofer.

Budi siguran da znaš šifre i sigurnosna pitanja za mail i društvene mreže. Npr. za google ili fb može biti zbun da si se pre pola dana ulogovao u Srbiji, a sada si u Americi i da “pomisle” da neko pokušava neovlašćeno da se uloguje.

Već sad misli o prevozu od aerodroma do lokacije gde ćeš provesti Work and Travel leto. Možeš dogovoriti prevoz sa ljudima iz All Friends-a i to je najlakša opcija jer ćeš biti umoran i izmrcvaren. Naravno, postoji opcija i da se sam organizuješ, ali je to mnogo više cimanja za razliku u ceni od 5 ili 10 usd.

Vodi računa i da se ne dogovaraš za prevoz sa bilo kim. U Americi samo oni koji su licencirani za prevoz putnika rade to legalno i ne može biti problema. Ako ideš sa nekim ko nema licencu da organizuje prevoz u slučaju saobraćajke, osiguranje ti ne važi.

Ako si dogovorio prevoz sa agencijom, zapamti gde je mesto sastanka po sletanju i ne zaboravi da se može desiti da na aerodromu provedeš neko vreme čekajući da pristignu i studenti koji dolaze nekim kasnijim letom.

Još u Srbiji možeš kupiti američku sim karticu. Ovo je lakša varijanta jer ćeš odmah moći da se javiš svojima ili da nazoveš ljude koji te čekaju za prevoz, ako ne možeš da ih pronađeš na aerodromu.

Ponesi dovoljno novca za početak dok ne stigne prva plata. Predložen je iznos od oko 1.000 USD.

U Americi

Pripremi se na to da smeštaj neće biti kao onaj kod kuće. Imaćeš cimere, a koliko ljudi toliko ćudi. Takođe, neće biti mame da sređuje i vodi računa o kući. Ponesi posteljinu i peškire.

Kada uđeš u kuću slikaj je da bi imao dokaz kakvo je stanje bilo na početku leta kako na kraju ne bi ostao bez depozita. Ako je nešto polomljeno ili ne radi to obavezno fotkaj i odmah prijavi.

U kućama nije dozvoljeno pušenje kao ni žurke. Pazi da se pridržavaš ovoga da te posle ne boli glava.

Po dolasku u kuću odnosno sutradan ćeš potpisati ugovor za smeštaj gde će biti navedena i dinamika plaćanja kirija. Nemoj kasniti sa plaćanjima.

Ne odlaži obavezu da se registruješ na SEVIS i da apliciraš za SSN (Social Security Number).

Vodi računa koliko osoba sa kojom se muvaš ima godina. Droga naravno ne, alkohol ne za mlađe od 21.

Vodi računa o zakonima koji vladaju u državi u kojoj si. Ako misliš da je super ideja da prespavaš na plaži, odmah odustani. Nemoj piti alkohol na ulici ili plaži. Nemoj biti bahat i bezobrazan, bez svađe na ulici, tuče nikako. Moraš voditi računa o tome da te ne bi bolela glava.

Obavezno sponzoru prijavi drugi posao. Znamo da je ovo smaranje, ali to je za vašu sigurnost i zaštitu. U slučaju da se desi da poslodavc neće da vam isplati zaradu ili vam pravi neke probleme, sponzor može da stane u vašu zaštitu samo ako ste prijavili posao.

Redovno proveravaj mail i odgovaraj na poruke od sponzora. Ovo je vrlo važno jer se može desiti da vam otkažu program ako se ne javljate. Nije šala, dešavalo se.

Iskoristite svaki trenutak! I kada radite i kada je teško, mislite koliko sreće imate što ste tu, koliko je ogromno iskustvo koje stičete i da će ovo biti najbolje leto ikada.

Biće, verujte nam!

P.S. U Beogradu je održana orjentacija. Ostali gradovi neka se spreme 🙂

Komentari su zatvoreni

close icon