Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Work and Travel student otišao u Ameriku a onda je usledio ŠOK

Nije baš da je levo desno, a gore dole, ali ima nekih stvari na koje ćeš morati da navikneš.

Hi! How are you? Have a nice day! – od potpunih stranaca, uvek i na svakom mestu.

Sorry i thank you su stvar lepog ponašanja i često se koriste.

Smeškaće ti se mnogo i mnogi. U početku ti neće biti jasno o čemu se tu radi, a onda ćeš se i ti zaraziti tim osmehom kurtoazije.

Smrznućeš se iako nisi na Aljasci. Ameri mnogo vole klima uređaje i ledene prostorije.

Automobili su ogromni, a menjači automatski. Većina će se čuditi kako uopšte uspevaš da voziš sa manuelnim menjačem – „to je taaaako teško“.

Pazi kad naručuješ hranu i piće- najmanja čaša soka ili kafe je naša najveća x 2.

Ulicama hodaju ljudi iz svih delova sveta, svih kultura, stilova, opredeljenja… i niko ni u koga ne bulji i ne pokazuje prstom. Deviza je – živele različitosti!

Mnogi će te sa oduševljenjem pitati o tvojim studijama. Da, potpuno drugačiji pristup nego kod nas, jer u Americi je školovanje na ceni.

Biće oduševljeni kada čuju da govoriš nekoliko jezika. Bar engleski, srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski… naravno kad se malo budeš napravio važan, objasni im da su ex Yu jezici slični.

Zbunićeš Amerikance kada im budeš objašnjavao rodbinske veze u svojoj porodici i lepotu našeg jezika kroz sve izraze tipa tetka, stric, ujak, strina, snaja … kod njih su sve to cousins.

U lokalima, klubovima, kafićima pušenje ni pod razno nije dozvoljeno.

Kada izađeš sa Amerima uglavnom će svako platiti svoje piće ili ćete podeliti račun, nema onog našeg obrtanja tura i čašćavanja.

Videćeš dosta gojaznih ljudi.

Niko se neće smejati tvom akcentu ili greškama za razliku od nas koji padnemo sa stolice od smeha kada neki stranac pri nabadanju srpskog omaši padež ili rod.

Amerikanci nisu kolegijalni. I kad nema svog posla ipak neće prići da pomogne kolegi koji je u gužvi. Sa čuđenjem će gledati nas Balkance kako se ispomažemo.

Veš ćeš verovatno prati u perionicama čak i ako u smeštaju ima dovoljno mesta za bar tri veš mašine.

Svuda ćeš viđati američke zastave iako nije državni praznik ni poseta nekog stranog zvaničnika.

Palačinke su nešto debeljuškaste.

Ne zaboravi da ostavljaš bakšiš. Konobari, frizeri, sobarice, taksisti… očekuju tips ali ne ono sitno što ti cepa džepove, postoje nezvanična pravila o kojima možeš čitati OVDE

U spoznaji i prihvatanju razlika i jeste lepota Work and Travel programa. Zato samo napred, uplovi u avanturu punim plućima, širom otvorenih očiju, uma i srca!

Komentari su zatvoreni

close icon