Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Nešto kao Work and Travel ali u Nemačkoj – Work Holiday Germany

Moje ime je Tamara i ovo je moje iskustvo s Work Holiday Germany programom!

Za program sam prvi put cula od svoje rodice koja je prethodnu godinu isla na program Work and Travel u Ameriku. Rekla mi je da cu u Experience agenciji u Banja Luci dobiti sve potrebne informacije i da je program jako slican programu na kojem je ona ucestvovala ali da se program sprovodi u Njemackoj! Ideja da odem na njemacko govorno podrucje, da naucim jezik i pritom zaradim me je jako privukla! Imala sam poverenja u agenciju jer sam cula samo pozitivne komentare o njima i to mi je dalo dodatan motiv da je ono sto radim u redu i da ce sve biti kako treba! Naravno, dodatan motiv i zelju za odlaskom na program sam imala jer se i moj momak odlucio prijaviti i tada je nestala gotovo sva sumnja, ici ili ne vise nije bilo upitno! Inace je Vladimir moja velika podrska 😉

Prvo je slijedio intervju s njemackim partnerima iz Heilbrona koji su i glavna spona izmedju vas i njemackih poslodavaca. Ako prodjete intervju s njima i zadovoljite uslove koji se traze, vi ste u Njemackoj! Moje poznavanje je bilo malo bolje od Vladimirovog pa sam se brinula kako ce on odraditi intervju, medjutim na kraju je ispalo da je njegovo poznavanje njemackog bolje od mog (ili je sarmirao njemackog sponzora…hm)

Kada smo prosli intervju, u roku od mjesec dana smo dobili radnu ponudu. Ponuda je bila sasvim ok, satnica je bila 9 eura po satu, radili smo 40 sati sedmicno (ja sam imala i veliki broj prekovremenih), zivjeli bismo zajedno, smjestaj je bio jako blizu mjesta gdje smo radili. Radili smo u restoranu u zabavnom parku. Zabavni park je udaljen oko 2h od Frankfurta. Imali smo dosta rodbine u tom okruzenju tako da smo pristali na tu ponudu!

Imali smo dovoljno i slobodnog vremena pa smo mogli uzivati i kada ne radimo. Posjetili smo i par obliznjih vecih gradova, obavili dobar soping kako i prilici.

U Njemacku smo se odlucili otputovati autobusom. Pakovanje i sam put su jako brzo dosli, imali smo ogromnu tremu pri samoj pomisli da odlazimo po prvi put tako daleko i na duzi period, ali sve je jako dobro proslo. Putovanje je trajao 15 sati jer smo isli autobusom ali kako je to bila direktna voznja cinilo se kao najbolja opcija.

Njemci zive brzo, ne gledaju sta i kako drugi rade vec se drze svog posla i svog tempa. Cijene rad i marljivost i to znaju pokazati. Svakog radnika ce nagraditi dodatno ukoliko on to zasluzi svojim radom.

Ono sto im fali je malo vise balkanskog meraka na koji smo mi navikli!

Na program idem i ovu godinu a vec ozbiljno razmisljam ponoviti i tokom ljeta 2018. Za prijavu je dovoljan status studenta i poznavanje njemackog jezika. Maksimalno se moze ici na tri mjeseca u toku godine (ide se uglavnom preko ljeta). Proces je jako jednostavan jer nema procesa vizranja vec agencija aplicira za vasu radnu dozvolu.

Kroz ovo iskustvo sam licno postala strpljivija i tolerantnija a moje poznavanje njemackog jezika je mnooogo bolje i mnogo sam sigurnija u komunikaciji na njemackom jeziku i imam vise samopouzdanja. Ovu godina sa mnom na program idu i moje dvije drugarice!

Svakome bih ga preporucila i iskreno sam jako puno ljudi uputila u sam program i pomogla im kod donosenja odluke jer znam da to nije jednostavno.
Ali ono sto je sigurno da je ovo nevjerovatno iskustvo gdje zaista nemate sta da izgubite.
Tamara G.

Komentari su zatvoreni

close icon