Work &
travel USA

Work &
travel Nemačka

Work &
study KANADA

Internship
trainee USA

Još jedno Work and Travel iskustvo

OCOvo leto odlučila sam da se upustim u nepoznato Work and Travel iskustvo i proživim 5 meseci u Americi, o kojoj svi toliko pričaju. Uistinu, i nije bilo onako kako sam očekivala.. Bilo je mnogo drugačije, napornije, ali bilo je i mnogo bolje!

Živela sam u jednoj od dve kuće sa velikim zajedničkim dvorištem, na samom Bay-u. Verujte mi, izlazak Sunca sa moje terase bilo je nešto najlepše što sam gledala svakodnevno, punih 4 meseca.
Ekipa je bila baš raznolika, kako kažu, “sto ljudi, sto ćudi”, ali, što je najbitnije, sa dosta njih sam ostala u kontaktu i ostaću, jer smo svi zaista stekli prijatelje za ceo život. I to ne samo prijatelje iz Srbije, već i iz drugih država Evrope, iz Rumunije, Češke, Ukrajine, Rusije, Makedonije, Albanije, Turske, Bugarske.. Mislim da se za ova 4 kratka meseca zaista mogu steći toliko dobri prijatelji iz prostog razloga jer kad sa nekim provodiš 24h svakog dana, imaš priliku da upoznaš sve njegove strane. Mane i vrline. Njegovo ponašanje kada je sve potaman, ali i kada je njegova egzistencija u pitanju. Bilo je tu svega. Suza, smeha, zagrljaja, svađa.. Ali živi smo ljudi, to je sve normalno.
Što se posla tiče.. Navikla sam da radim.. Ali onoliko baš i nisam 😀
w&t posaoRadilo se od jutra do mraka. Menjala sam drugi posao sve dok nisam pronašla odgovarajući. Prvi posao mi je bio u prelepom hotelu Dunes Manor, prvobitno kao busser, a na kraju kao hostesa i ponekad server. Drugi je bio u fenomenalnom restoranu Harrison`s Harbor Watch. Mnogo posla, ali uz dobru ekipu, organizaciju i saradnju, ništa nije nemoguće. Naravno, da se razumemo, mnogo puta tokom programa budeš toliko iscrpljen da se zapitaš što ti je sve to trebalo, ali na kraju kad se sve slegne i podvuče crta, ostane samo ono najlepše.
Osim dobrog provoda (I dnevnog i noćnog 😀 ), puno poznanstava i gomile uspomena koje ostaju za ceo život, ovaj program mi je omogućio i da bolje upoznam sebe. Videla sam koliko i šta sve mogu kada sam potpuno sama bez svojih najbližih, 9000km daleko, kad moram da se snalazim na jeziku koji nije moj maternji. Uspela sam i da iskristališem mnoge stvari u svojoj glavi, kao i da donesem mnogo novih odluka.
S obzirom da je i zarada bila svima bitna, reći ću samo da je i više nego moguće vratiti uloženo, počastiti sebe nekim stvarima i lepim putovanjima (sa dva posla, naravno). Ali ukoliko se odlučite za ovaj program, trudite se da spakujete u te kofere nešto što teži više od dozvoljenih 23kg, ali nešto što vam niko ne može oduzeti. Uspomene koje nikad ne blede, nove prijatelje i nova velika iskustva. Jer, kako ja volim da kažem, lepo je znati da postoje osobe na različitim krajevima sveta koje misle na vas.
Neke stvari se ne mogu preneti rečima, a svaki doživljaj je individualan, zato bih svakome preporučila da iskusi Ameriku i W&T program na svoj način, a ja sam sigurna da se neće pokajati.

Komentari su zatvoreni

close icon